Loading
Waiting

Значення в’язкості масла

05.02.2021

Значення в'язкості масла

В’язкість вважається найважливішою властивістю оливи, оскільки вона визначає міцність та ефективність плівки масла у запобіганні тертю між рухомими частинами.

Олива з більшою в’язкістю може витримувати більший тиск, не витискаючись із поверхонь що змащуються. Однак велике внутрішнє тертя оливи може створювати більший опір руху деталей. Олива з нижчою в’язкістю забезпечує менший опір рухомим частинам, але таку оливу можна легко витиснути із змащувальних поверхонь.

В’язкість визначає товщину і міцність плівки в обладнанні. Мінімальні, максимальні та оптимальні вимоги до в’язкості, які вимагає обладнання, зазвичай не враховують температуру. Натомість вимога до в’язкості базується на таких речах, як конструкція деталей (наприклад підшипника), навантаження та швидкість.

Використання оливи з неправильною в’язкістю, незалежно від того, занадто висока чи занадто низька, може спричинити низку проблем з роботою обладнання.

 

Занадто мала в’язкість може спричинити:

  • погану змазку;
  • підвищення температури;
  • підвищений знос і тертя;

Занадто велика в’язкість може спричинити:

  • поганий потік;
  • втрату енергії;
  • проблеми запуску.

Індекс в’язкості

Індекс в’язкості (VI) – це швидкість зміни в’язкості між двома температурами. Чим нижче VI, тим більше падіння в’язкості в міру нагрівання оливи. Чим вище значення VI, тим менше падіння в’язкості в міру нагрівання оливи.

В’язкість змінюється залежно від температури, тому вимірювальна температура оливи повинна вказуватися щоразу, коли вказується в’язкість рідини. Коли температура підвищується, рідина стає менш в’язкою. Так само рідина стає густішою при зниженні температури.

Значення в’язкості мастильних матеріалів зазвичай надаються при 40 і 100 градусах Цельсія.

 

Збільшення або зменшення в’язкості

Причини збільшення в’язкості можуть бути пов’язані з окисленням оливи, підвищенням тиску або зниженням температури, забрудненням рідиною з більшою в’язкістю або випаровуванням легких фракцій нафти від високих температур, забруднення гліколем та забруднення сажею.

Зазвичай вона повільно збільшується при використанні. Збільшення в’язкості понад 25% зазвичай свідчить про те, що оливу слід замінити. Якщо збільшення відбувається раптово, це може означати, що у обладнання може бути механічна проблема або олива забруднена.

 

Більшість впливів пов’язаних з неправильними, забрудненими або розкладеними оливами, спричинять зміну в’язкості. Сюди входять окислення, механічна деградація, термічна деградація та багато інших загальних чинників.

Будь-яка суттєва зміна в’язкості оливи, як зменшення, так і збільшення, може пошкодити стабільність та ефективність мастильної плівки, як показано в таблиці нижче:

Зниження в’язкості Збільшення в’язкості
Термічний крекінг молекул оливи Окислення
Розрідження на зсув VI покращувачів Вода (емульсія)
Перехресне змішування з маслом з нижчою в’язкістю Перехресне змішування з маслом з більшою в’язкістю
Антифриз (гліколь)

 

Вибір мастила з відповідною в’язкістю має важливе значення для досягнення оптимального змащення обладнання. За допомогою та порадами щодо вибору в’язкості звертайтесь до нас.

 

Recent posts